Wie ben je, vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Lars, 24 jaar. Met mijn vriendin en twee katten woon ik in een appartement in Den Haag. In 2018 ben ik afgestudeerd voor de Master Computer Science aan de TU Delft, waarbij ik mij heb gespecialiseerd in software engineering en algoritmiek. Nog voor mijn afstuderen eind november kon ik al in oktober aan de slag bij Harvest. Via hen ben ik vervolgens bij MN aan de slag gegaan. Eerst een jaar via Harvest en erna de mogelijkheid om vast in dienst te treden. Voor mij iets nieuws maar wat me wel erg aansprak. Half uurtje fietsen, ideaal! Eenmaal thuis besteed ik mijn avonden verschillend, maar terugkerende aspecten zijn PlayStation VR en mij verder ontwikkelen in mijn vakgebied.

 

Waarom Software Developer?

Voor mij was dit uiteindelijk een makkelijke keuze. Na mijn middelbare schooltijd waren mijn favoriete vakken wiskunde en natuurkunde. Nogal logisch om daar vervolgens een soortgelijke studie achteraan te doen. Helaas bleken deze studies erg theoretisch en dat sprak mij minder aan. De studie technische informatica was veel meer praktijkgericht en gecombineerd met wiskunde. Na mij verdiept te hebben in het curriculum was ik om. Het bevatte namelijk veel praktische vakken. Denk aan kleine mini projectjes. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt aan een muziek app die real-time muziek aanpast op basis van je luistergedrag en een AR applicatie voor het ondersteunen van reddingsmedewerkers. Daarnaast was er zat wiskunde en 3 keuze vakken die ik in het wiskundig domein heb gekozen.

Overig maakte het feit dat je als software engineer overal aan de slag kan de keuze ook een stuk makkelijker. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld ook nog in het natuurkundig domein gaan werken.

 

Je bent afgestudeerd aan je master software technology aan de TU Delft. Waarom het Harvest Talent incubation programma?

Na mijn studie en een afstudeerstage van 8 maanden bij een consultancy partij was het voor mij duidelijk dat er 3 belangrijke aspecten waren in het zoeken van mijn eerste baan. Op twee en drie, impact kunnen maken en een goede sfeer. Het belangrijkste vond ik om zo snel mogelijk mijn theoretische universiteit kennis om te zetten in handige praktijk skills. Oftewel, welk bedrijf stimuleert groei en geeft daar de middelen voor die je nodig hebt. Als graduate heb je het privilege dat je niet ver hoeft te zoeken voor een baan want er zijn zoveel opties. Dat maakte de keuze er niet makkelijker op. Ik had al een selectie gemaakt van 8 bedrijven, maar toen kwam Harvest ineens op mijn pad.

Het concept sprak mij gelijk aan; een jaar ergens werken en zo hard mogelijk aan jezelf werken met om de week een masterclass en daarnaast nog onbeperkt certificeren. Het klonk bijna te mooi om waar te zijn. Na meerdere gesprekken was er duidelijk een klik van beide kanten. Bij anderen partijen kreeg ik meer het gevoel dat het om het uurtjes maken ging, maar bij Harvest was dat anders. Hier kreeg ik het gevoel dat het echt om de persoon ging. Dat groei voorop stond. Ik heb nog heel even getwijfeld tussen Harvest en een andere partij, maar het werd me steeds duidelijker en de keuze steeds makkelijker; Harvest is the way to grow.

 

Wat vind je van de masterclasses?

Het is een eindje reizen, maar dat is het meer dan waard. De onderwerpen die aan bod komen zijn divers en direct toe te passen in mijn dagelijkse werk. Ik ben onder de indruk hoe goed de masterclasses afgestemd zijn op ons werk. We zitten met een kleine groep wat het persoonlijk en interactief maakt. Ik zou het niet raar vinden als er een masterclass tussen zou zitten die voor iemand toch minder relevant is. Denk aan een masterclass microservices wanneer iemand in de groep aan een monoliet werkt. Dit is dus helemaal niet het geval.

De trainers doen het erg goed. Het is een intensieve sessie: van 8:30-17:30, maar ze weten je altijd mee te nemen en de dagen vliegen voorbij. Het is soms veel informatie en niet gelijk toe te passen in mijn werk maar de informatie is echter wel handig voor de toekomst. Het helpt je al gelijk in het maken van betere keuzes. De cursussen zijn altijd op de praktijk gericht en geven je een toolset die in de praktijk helpen. Hierdoor onthoud ik de informatie eenvoudiger. Ik kijk elke keer weer uit naar de volgende masterclass.

 

“De masterclasses geven je niet alleen informatie, maar ook vertrouwen in je eigen vaardigheden. Je krijgt namelijk inzichten vanuit de praktijk aangereikt en dit geeft je zekerheid. Ik kom nu vaker met ideeën en weet anderen te overtuigen.”

 

Hoe kijk je straks terug op het jaar bij Harvest?

De belofte dat het een onvergetelijk jaar is maken ze absoluut waar! Ik heb dit jaar onwijs veel geleerd in een omgeving waar ik heb kunnen groeien. Het is voor mij duidelijk dat het de juiste keuze was om voor Harvest te kiezen als eerste full-time baan. In het begin was het een sprong in het diepe. Immers, je weet nooit in hoeverre de werkgever zijn beloftes nakomt. Harvest is al zijn beloftes nagekomen en zelfs meer.

Het jaar is voorbij gevlogen en terugkijkend naar hoe ik er aan het begin voorstond merk ik hoeveel ik al geleerd heb en hoeveel ik ben gegroeid als professional. Dankzij de masterclasses en certificeringen ben ik zeker over mijn technische kennis. Door het soft-skills traject ben ik mij ook van mijn gedrag bewust en weet ik hoe ik mij moet opstellen om anderen te overtuigen en stevig achter mijn argumenten te staan.

 

Wat is het meest waardevolle geweest van het afgelopen jaar

Het mogen werken in een stimulerende omgeving met weinig “kunstmatige” obstakels, samen met een hoop senioriteit waarmee ik mijzelf echt super snel heb ontwikkeld.

MN Services, de organisatie waar ik werk, is een redelijk groot bedrijf met ongeveer 1000 werknemers. Dat brengt automatisch stroperigheid met zich mee. Dit was gelukkig niet of nauwelijks beperkend op het proces. Hierdoor kon ik nieuwe inzichten en kennis gelijk toepassen. Zo hadden wij bijvoorbeeld tijdens een masterclass een plugin genaamd Lombok gebruikt. Deze kan automatisch getters, setters, equals, hashcode etc. genereren wat een berg code scheelt en de code beter te onderhouden is. Dit mocht ik gelijk invoeren zonder dat er een heel proces overheen moest. Een ander voorbeeld is dat ik een onderbouwd voorstel deed voor een ander type database wat we vervolgens ook hebben vervangen.

Het meest waardevolle is denk ik dat ik het geluk gehad dat ik nauw mocht samenwerken met een hoop senioriteit. Dit heeft niet alleen mijn programmeer skills verbeterd, maar ook hoe om te gaan met randzaken buiten het programmeren om. Denk aan de productiegang, impediments omver schoppen en hoe je anderen in beweging krijgt. Dit heeft mijn carrière een flinke versnelling gegeven.

 

Je kent Harvest ondertussen al even dus je weet dat we onszelf altijd willen verbeteren. Heb je tips voor ons?

Toen ik mijn jaargenoten vertelde dat ik bij Harvest in dienst zou treden en wat dat inhield, waren er ook veel internationale studenten geïnteresseerd. Op dit moment is de doelgroep van de programma’s Nederlandstalig. Mocht de groei van Harvest zo hard blijven gaan is een internationaal programma misschien een goed idee!

Het klinkt misschien allemaal te mooi om waar te zijn, maar Harvest heeft mij altijd voorop gesteld, keer op keer. Ik ben blij dat ik de uitdaging aangegaan ben en kan anderen het ook zeker aanraden. Ik heb dit jaar gigantisch veel geleerd en kan bijna met zekerheid zeggen dat geen enkele andere partij de groei van hun werknemers zo voorop stelt. Dit zie je terug in alles wat ze doen, de persoonlijke aanpak zie je in alles terug, wat mijn eerste reden was om überhaupt op het LinkedIn-bericht te reageren.

Meer weten over het Talent Incubator programma?

Benieuwd of jij in aanmerking komt?