Wie ben je?

Mijn naam is Thijmen Ketel, 29 jaar en ik woon samen met mijn vriendin in het mooie Statenkwartier te Den Haag. Voor een organisatie die gericht is op Software Engineering heb ik een wat ongewone opleidingsachtergrond. Ik begonnen met een Hbo-opleiding Elektrotechniek in Zwolle, gevolgd door een pre-master Embedded Systems aan de Universiteit Twente in Enschede en om het af te ronden heb ik de bijbehorende master gedaan aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat ik het oplossen van de puzzels in software erg vervullend vind en ben ik mij steeds meer gaan richten op de softwarekant van het vakgebied.

 

Waarom Harvest?

Nadat ik mijn studie had afgerond ben ik aan de slag gegaan bij een technische consultancy. Al snel had ik door dat het werk dat ik daar deed me totaal geen plezier bracht en dat ik het programmeren en puzzels oplossen mistte. Ik heb toen de keuze gemaakt me volledig op Software Engineering te richten. Nou was de keuze stap één, maar dat betekende natuurlijk niet dat ik meteen aan de slag kon. Ik ben vervolgens opzoek gegaan naar een mogelijkheid tot leren en werken tegelijkertijd. Een recruiter kwam met Harvest als perfecte oplossing en heeft mij in contact gebracht. Na een gesprek met Meike en Marinus wist ik dat Harvest voor mij een mooie kans zou zijn om de industrie in te stappen.

 

Wat vind je van je project/ toekomstige werkgever?

Een pensioenuitvoerder zoals MN sprak mij in eerste instantie niet direct aan. Maar nadat ik met Marinus over de details van het project had gepraat, werd het mij duidelijk dat MN op software gebied hartstikke modern is en dat er ook een grote wil is om te innoveren. Doordat het project op een moderne stack draait en er graag nieuwe dingen geprobeerd worden, biedt MN veel mogelijkheden voor mij om te leren en ervaring op te doen. Het team heeft me daarnaast ook warm ontvangen en aangezien ik samenwerkte met Marinus had ik een goede begeleider om me wegwijs te maken in de software en de verschillende technieken.

 

Wat vind je van het talentprogramma?

Aangezien ik ben overgestapt naar Software Engineering was ik specifiek op zoek naar een plek waar ik veel relevante informatie en concepten kon leren. Nou biedt het programma van Harvest precies de structuur en mogelijkheden die ik zocht. De verschillende onderwerpen die in de masterclasses behandeld zijn hebben mij een duidelijk perspectief geboden waar ik op kan bouwen. Naast de onderwerpen in het hard-skills gedeelte heeft het soft-skills gedeelte mij competenties bijgebracht waar ik eerder moeite mee had, waaronder constructief feedback geven en goed presenteren. Al met al heb ik het afgelopen jaar enorm veel geleerd en ben ik razendsnel gegroeid; niet alleen als engineer, maar ook als persoon.

 

Wat vind je van de setting van de masterclasses?

Ik was meteen onder de indruk van de masterclasses, niet alleen door de trainers en de verschillende onderwerpen, maar ook door de locatie. Kasteel Kerckebosch in Zeist is een toplocatie en zorgde voor een ontspannen omgeving in de bossen. Voor elke masterclass krijgen we huiswerk om ons voor te bereiden op de praktijkvoorbeelden en oefeningen. Tijdens de masterclasses heerst altijd een erg ontspannen sfeer omdat we met kleine groepen zijn (ca. 8 personen) en kan er goed gediscussieerd worden over de verschillende onderwerpen. Dit alles samen zorgt voor een goed beeld van elk onderwerp die ook vaak meteen in de praktijk toegepast kunnen worden.

 

“De vaardigheden die mij zijn bijgebracht in het afgelopen jaar, zowel voor hard- als softskills, zorgen er dagelijks voor dat ik beter omga met mijn werk.”

 

Wat merk je nu in de praktijk?

De vaardigheden die mij zijn bijgebracht in het afgelopen jaar, zowel voor hard- als softskills, zorgen er dagelijks voor dat ik beter omga met mijn werk. Ik merk dat ik kundiger ben en beter weet om te gaan met collega’s. Een van de masterclasses ging over Eventsourcing, een van de technieken die ook toegepast wordt in mijn project bij MN. Na de masterclass ben ik mij dieper gaan verdiepen in hoe het geïmplementeerd is en wat er allemaal bij komt kijken. Dit zorgt ervoor dat ik nu snel en goed kan reageren op bugs die voor kunnen komen bij Eventsourcing.

 

Hoe verliep het sollicitatieproces?

Toen ik via een recruiter bij Harvest terecht kwam, was de rest van het sollicitatieproces snel en duidelijk. Ik moest een online programmeertest doen waar, naast mijn SQL, JavaScript en Java kennis, mijn oplossingsvermogen werd getest. Vervolgens heb ik een persoonlijk gesprek gehad met Marinus en daarna een gesprek met de manager bij MN, Nico. Ik heb een paar dagen daarna mijn contract getekend met Meike en Marlie, waarna ik officieel aangenomen was.

 

Tot slot

Naast de bovengenoemde punten ben ik als ontwikkelaar ook enorm gegroeid. De verschillende concepten en technieken die bij de masterclasses zijn behandeld geven mij het zelfvertrouwen om bij te dragen in de ontwikkeling van het project bij MN. De begeleiding op zowel het gebied van hard- als soft-skills maken het Harvest programma enorm waardevol voor startende software engineers om hun carrière in een stroomversnelling te plaatsen. Daarnaast werken er bij Harvest mensen uit het hele land, wat, naast dat het hartstikke gezellig is, een goede manier is om een breed netwerk op te bouwen. Dus wanneer mensen door dit interview geïnteresseerd zijn geraakt kan ik alleen maar adviseren om in contact te komen om meer te weten.

Meer weten over het Talent Incubator programma?

Benieuwd of jij in aanmerking komt?